Utrechts Centrum voor de Kunsten

Myra van Abeelen | Jeugdtheaterschool

___________________________________________________________________________

Iedere maand wordt er een docent in the picture gezet! Wij willen je deze maand graag voorstellen aan theaterdocent en theatermaker Myra van Abeelen.

___________________________________________________________________________

Een korte introductie

Naast theaterdocent bij het UCK verzorg ik samen met een dramatherapeute creatieve avonden voor jongeren in de crisisopvang en speel ik patiënten voor huisartsen in opleiding. Ook werk ik op Buitenkunst en regisseer ik 2 zangkoren. Ik heb de studierichting theatermaken van de acteursopleiding gedaan en daarna de docent drama opleiding aan de HKU. Ik geef graag les aan amateurspelers en jongeren.

Als theatermaker start ik meestal vanuit een vraagstelling en heb ik een idee over een sfeer die ik wil overbrengen. Ik wil het publiek meenemen in een andere wereld. Ik vind het fijn als spelers in een rol op de vloer staan, en ook dat je henzelf nog door de rol heen ziet.

'Ik kom altijd bij hem terug als ik het niet meer weet.'

Mijn grote inspiratiebron is de filmmaker, beeldend kunstenaar en muzikant David Lynch. Ik kom altijd bij hem terug als ik het niet meer weet. Hij weet als geen ander een eigen wereld te creëren die bij mij in mijn vezels gaat zitten. De serie Twin Peaks, die ik op mijn veertiende alleen op zolder zat te kijken omdat de Hitkrant deze serie tipte, is zonder dat ik het doorhad de bron geworden, waardoor ik theatermaker ben geworden. Bij Nederlands op de middelbare school mocht je een werkstuk maken waarbij je met 5 verschillende perspectieven een onderwerp mocht benaderen. Ik had gekozen voor het onderwerp ‘dromen’. De leraar vertelde mij dat ik de surrealisten eens kon bekijken. Vanaf toen was ik gefascineerd door Dalí en Magritte.

________________________________________________________________________________

"Hij weet als geen ander een eigen wereld te creëren die bij mij in mijn vezels gaat zitten."

________________________________________________________________________________

In Tilburg waar ik oorspronkelijk vandaan kom staat museum De Pont. Daar maakte ik kennis met de videokunstenaar Bill Viola en kunstenaar Anish Kapoor. Op de HKU maakte ik kennis met allerlei vormen van mime tijdens het Moving Mime festival en maskerspel, leerde ik over choreografen Jan Fabre en Pina Bausch. Het zit allemaal ergens opgeslagen in mijn lijf.

________________________________________________________________________________

"De stilte van beeldende kunst vind ik fascinerend."

_________________________________________________________________________________

Later zijn daar de schilders Francis Bacon en Edward Hopper bij gekomen. Je zou dus kunnen zeggen dat ik voornamelijk inspiratie haal uit andere kunstvormen. De stilte van beeldende kunst vind ik fascinerend. Het is doodstil terwijl er bij wijze van spreken iemand op staat te schreeuwen. Dat vind ik spannend. En die spanning zoek ik bijna altijd op in mijn voorstellingen. Muziek is voor mij ook heel belangrijk om in de sfeer van een voorstelling te komen. Om repetitieavonden te bedenken heb ik vaak een playlist, ik zet die op en binnen no time komen de ideeën binnenrollen.

 

Manier van lesgeven?

Mijn manier van lesgeven is resultaatgericht. Ik start met een warming up en dan een oefening wat een onderzoekje inhoudt. Het publiek is dan nog niet belangrijk. Daarna wil ik dat je speelt voor publiek, de scene moet werken voor de kijker. Hierdoor ben ik direct in mijn communicatie, maar blijf altijd open staan voor suggesties. De kijkervaring, leren kijken en feedback geven is een belangrijk onderdeel van mijn lessen. Daarbij komt een gezonde dosis humor en absurditeit is niet vreemd in mijn lessen.

Doordat ik de laatste jaren patiënten speel ben ik bij mijn improvisatielessen meer geïnteresseerd geraakt in communicatie en de emoties die daarbij ontstaan. Ook merkte ik bij de LOT (Landelijke Oriëntatie Theaterscholen) dat ik steeds meer aan het coachen was in de pauzes en na de lessen. Ik ben dus erg blij dat ik nu mentor ben bij de LOT en dat ik de afgelopen jaren een stagiaire begeleid van de theaterdocentopleiding uit Arnhem. De studenten hebben in het verleden de theaterklassen, de LOT of VO gevolgd en nu worden we collega's. Dat vind ik de echte kroon op mijn werk.

 

De verbeelding

Het maken van voorstellingen met amateurs is een bewuste keuze geweest. Ik hou van de vrije tijdsfeer waarin je wat wil leren en onderzoeken. Er zit veel minder druk op dan in de professionele theaterwereld. Met druk bedoel ik financiële druk en artistieke druk. Deelnemers willen lol maken, iets leren en als het kan meemaken en meedenken. De verbeelding op gang helpen in het onderwerp is mijn doel. Door de deelnemers kom ik op nieuwe gezichtspunten. De laatste jaren merk ik dat ik de persoonlijke verhalen van spelers meeneem in voorstellingen of in de improvisatielessen. Het levert waarachtig spel op.

Tijdens het lesgeven vind ik het mooi om te zien dat wanneer een speler echt luistert en kijkt naar de ander en zich daartoe verhoudt er iets anders gebeurt dan in het dagelijks leven. Het fijne aan spelen is dat alles kan als je luistert en kijkt. Ook is het erg mooi om te zien wanneer de verbeelding bij spelers op gang komt.

Open staan voor je tegenspelers en de ruimte waarin je je begeeft en hoe jij je daartoe verhoudt is de kern van wat ik spelers en makers wil meegeven.

________________________________________________________________________________

Tip voor de jonge maker/ speler/ docent is: Waar heb je zin in? Doe dat!

_________________________________________________________________________________

Heb je vragen?

Balie Domplein
T (030) 233 99 33
E info@uck.nl (algemeen)
cursusbureau@uck.nl (cursussen)
Of maak gebruik van het contactformulier.

Onze locatie

UCK HOOFDLOCATIE
Domplein 4
3512 JC Utrecht
Routebeschrijving

Met de bus (vanaf Centraal Station bus 51, 77, 7 of 74) uitstappen bij bushalte Janskerkhof. Vervolgens 4 minuten lopen naar het Domplein. In de omgeving alleen betaald parkeren, dichtstbijzijnde parkeergarage is Springweg (400 m)

Postbus 65
3500 AB Utrecht
T (030) 233 99 33

Openingstijden
maandag t/m vrijdag: 08.30 - 17.00 uur
informatie, cursussen, administratie

maandag t/m vrijdag: 17.00 - 22.30 uur
informatie, cursussen

zaterdag: 09.00 - 17.30 uur
informatie, cursussen


OVERIGE LESLOCATIES

Deze leslocaties worden door het UCK gehuurd. Het UCK is niet op al deze locaties telefonisch bereikbaar.

Cultuurcampus (in het gebouw van Cultuur19)
Burchtpoort 5
3452 MD Vleuten (Leidsche Rijn / Vleuterweide)
's Ochtends gesloten.
T (030) 233 99 33
Routebeschrijving

Bereikbaar met bus 28 vanaf Utrecht CS, halte Vleuterweide Centrum. In de omgeving gratis parkeren.

UCK Overvecht (in het gebouw van ZIMIHC theater Stefanus)
Braziliëdreef 2 
3563 CK Utrecht
T (06) 28 23 96 14
Routebeschrijving

Het Zand Pauwoogvlinder 20 (Leidsche Rijn)
kindermuziekcursussen / Muziek Op Schoot / akoestische gitaarles

De Spil, Kievitstraat 6 (Vogelenbuurt)
kinderdanscursussen

Händelstraat 51 (Oog in Al)
kindermuziekcursussen

BS De Regenboog / Wevelaan 2 (Tuindorp)
kindermuziekcursussen

Cluster Voorn  Akkrummerraklaan 131 (Leidsche Rijn)
pianoles, vioolles

BS De Boomgaard, Akkrummerraklaan 101 (Leidsche Rijn)
gitaarles

VAKANTIES 2018-2019

Tijdens schoolvakanties (Voortgezet Onderwijs) en vrije dagen vinden geen lessen en cursussen plaats. Bij de verschillende kunstdisciplines zijn uitzonderingen hierop mogelijk.

ZOMERVAKANTIE 2018
zaterdag 14 juli 2018 -
zondag 26 augustus 2018

HERFSTVAKANTIE 2018

zondag 21 oktober 2018 -
zondag 28 oktober 2018

KERSTVAKANTIE 2018
zondag 23 december 2018 -
zondag 6 januari 2019

KROKUSVAKANTIE 2019
zondag 24 februari 2019 -
zondag 3 maart 2019

PASEN 2019

zondag 21 april 2019 -
maandag 22 april 2019

KONINGSDAG 2019
zaterdag 27 april 2019

MEIVAKANTIE 2019

Dans, Musical, Muziek
& Jeugdtheater:

zondag 21 april 2019 -
zondag 5 mei 2019


Digitale Media, Fotografie
& Theater (volw.):

zondag 28 april 2019 -
zondag 5 mei 2019

HEMELVAART 2019
donderdag 30 mei 2019

PINKSTEREN 2019
zondag 9 juni 2019 -
maandag 10 juni 2019

ZOMERVAKANTIE 2019
zondag 21 juli 2019 -
zondag 1 september 2019