Utrechts Centrum voor de Kunsten

Domplein Ontwerpwedstrijd - Geranda Roeters

We vroegen onze (oud) cursisten Analoog en Digitaal Illustreren een ontwerp te maken voor canvas tasjes en ansichtkaarten. Het publiek koos twee winnaars. Hieronder vind je een interview met Geranda Roeters, die het prachtige domtoren-ontwerp maakte.

ps. De tasjes en kaarten zijn te koop op Domplein 4 bij de kassa van DOMunder.

Geranda_foto.jpgWie ben je, wat doe je? 

Mijn naam is Geranda Roeters, ik ben 44 jaar, getrouwd en moeder van de leukste tweeling van      Nederland, Mees en Wies van 5 jaar. Ik kreeg als kind al snel het stempel ‘creatief’. Ik vond het heerlijk om te zingen en dansen, maar ook om te tekenen en schilderen. Daar kon ik zo in opgaan dat ik de tijd vergat en pas na een paar uur uit een heerlijke roes ontwaakte. Als tiener droomde ik van een creatieve HBO-opleiding, kunstacademie of toneelschool, maar het eerste durfde ik niet en het tweede lukte in eerste instantie niet. Dus koos ik voor een ‘veilige’ studie op de School voor Journalistiek en ging daarna aan de slag in de communicatie. Daar heb ik steeds meer de creatieve kant van het vak opgezocht en inmiddels ben ik vooral grafisch vormgever. Toen ik 30 werd ben ik alsnog een theateropleiding gaan doen en nu werk ik af en toe ook als actrice. Maar in mijn droom - als ik later groot ben ;) - combineer ik het acteerwerk met mooie opdrachten als illustrator, want dat doe ik het allerliefst.  

Hoe ben je op het idee voor je ontwerp gekomen?

Ik kreeg bij het lezen van het wedstrijdformulier direct het idee om iets doen met de domtoren. Hoe kan het ook anders met het UCK en DOMunder als organisatoren van de wedstrijd? Maar zoals veel dingen in mijn leven was ik rijkelijk laat met het maken van het ontwerp: op de avond van de      sluitingsdatum ben ik achter de computer gekropen. Ik heb de neiging om mijn werk pas te willen laten zien als alles perfect is en ik er de tijd voor heb genomen, maar nu heb ik mezelf gedwongen iets in korte tijd te maken en gewoon in te leveren. Het was de eerste ontwerpwedstrijd waar ik aan deelnam. Ik ben aan het schetsen geslagen, heb bij mijn ontwerpen ook gekeken naar een diepere betekenis van de beelden (ik maakte bijvoorbeeld een ontwerp met een vlinder, een verwijzing naar Sint Maarten, de beschermheilige van de Dom), heb heerlijk gespeeld met geknipte vormen en uiteindelijk leverde dat vier ontwerpen op, waarvan maar liefst twee in de finale stonden! Voor mij een mooie bevestiging dat ik hiermee door moet gaan. En ook een les voor mij: niet zo kritisch      naar mezelf zijn maar gewoon doen en delen! Dan kun je zomaar een ontwerpwedstrijd winnen ;) 

Je hebt een cursus Illustratie bij het UCK gevolgd in het verleden, wat heeft dat je gebracht?

De cursus - die ik van vriendinnen cadeau kreeg voor mijn verjaardag - was de eerste stap in mijn verlangen te gaan illustreren. Het was alleen al zo fijn om elke week ‘gedwongen’ te worden aan opdrachten te werken. Want met jonge kinderen is het soms lastig tijd vrij te houden voor  je eigen interesses. Ik heb zoveel nieuwe technieken ontdekt en mijn passie voor het illustreren is weer compleet aangewakkerd. Door de mooie, verdiepende lessen van Doeke en ook het werk van de mede-cursisten. Prachtig om te ontdekken hoe prachtig iedereen kan illustreren, in een geheel eigen stijl, met en zonder ervaring. Er is zoveel talent en dat inspireert als een malle! Het heeft voor mij de bevestiging gebracht dat ik hier mee verder wil. Een heel belangrijke stap in mijn leven dus!

geranda_egel.jpg

Wat zijn je toekomstdromen op het gebied van ontwerpen en illustreren? 

In mijn droom heb ik een prachtige studio en werk ik aan illustraties voor kinderboeken en mijn      eigen stationary lijn. Kaarten, stickers, stempels, patronen, boekenleggers… in mijn hoofd is het er allemaal al. Ik moet het alleen nog even doen ;). Dus mijn intentie is om daar naartoe te werken, veel cursussen te volgen, te experimenteren, ontdekken, spelen. De eerste stap is gezet met de cursus en het winnen van de wedstrijd, de tweede stap is er ook: mijn eigen Instagram account www.instagram.com/creatievekunsten. De volgende stappen hoop ik snel te zetten om over vijf jaar terug te kijken en te denken ‘Ja, zo is het allemaal begonnen, bij het UCK’.

Is er nog iets anders wat je graag wil vertellen? 

Tegen iedereen die een droom heeft, maar zich door allerlei redenen laat weerhouden: ga er voor!! Verder wil ik iedereen bij het UCK, in het bijzonder docent Doeke van Nuil, en DOMunder bedanken voor deze kans. Het is zo te gek om mijn eigen ontwerp terug te zien in een 'winkel'! Dat de toekomst van het UCK nu onzeker is, blijft voor mij onbegrijpelijk. Het aanbod is zo divers, de cursussen zo goed, dat mag voor de stad Utrecht en omgeving niet verloren gaan!

Heb je vragen?

Balie Domplein
T (030) 233 99 33
E info@uck.nl (algemeen)
cursusbureau@uck.nl (cursussen)
Of maak gebruik van het contactformulier.

Onze locatie

UCK HOOFDLOCATIE
Domplein 4
3512 JC Utrecht
Routebeschrijving

Met de bus (vanaf Centraal Station bus 51, 77, 7 of 74) uitstappen bij bushalte Janskerkhof. Vervolgens 4 minuten lopen naar het Domplein. In de omgeving alleen betaald parkeren, dichtstbijzijnde parkeergarage is Springweg (400 m)

Postbus 65
3500 AB Utrecht
T (030) 233 99 33

Openingstijden
maandag t/m vrijdag: 08.30 - 17.00 uur
informatie, cursussen, administratie

maandag t/m vrijdag: 17.00 - 22.30 uur
informatie, cursussen

zaterdag: 09.00 - 17.30 uur
informatie, cursussen


OVERIGE LESLOCATIES

Deze leslocaties worden door het UCK gehuurd. Het UCK is niet op al deze locaties telefonisch bereikbaar.

Cultuurcampus (in het gebouw van Cultuur19)
Burchtpoort 5
3452 MD Vleuten (Leidsche Rijn / Vleuterweide)
's Ochtends gesloten.
T (030) 233 99 33
Routebeschrijving

Bereikbaar met bus 28 vanaf Utrecht CS, halte Vleuterweide Centrum. In de omgeving gratis parkeren.

UCK Overvecht (in het gebouw van ZIMIHC theater Stefanus)
Braziliëdreef 2 
3563 CK Utrecht
T (06) 28 23 96 14
Routebeschrijving

Het Zand Pauwoogvlinder 20 (Leidsche Rijn)
kindermuziekcursussen / Muziek Op Schoot / akoestische gitaarles

De Spil, Kievitstraat 6 (Vogelenbuurt)
kinderdanscursussen

Händelstraat 51 (Oog in Al)
kindermuziekcursussen

BS De Regenboog / Wevelaan 2 (Tuindorp)
kindermuziekcursussen

Cluster Voorn  Akkrummerraklaan 131 (Leidsche Rijn)
pianoles, vioolles

BS De Boomgaard, Akkrummerraklaan 101 (Leidsche Rijn)
gitaarles

VAKANTIES 2018-2019

Tijdens schoolvakanties (Voortgezet Onderwijs) en vrije dagen vinden geen lessen en cursussen plaats. Bij de verschillende kunstdisciplines zijn uitzonderingen hierop mogelijk.

ZOMERVAKANTIE 2018
zaterdag 14 juli 2018 -
zondag 26 augustus 2018

HERFSTVAKANTIE 2018

zondag 21 oktober 2018 -
zondag 28 oktober 2018

KERSTVAKANTIE 2018
zondag 23 december 2018 -
zondag 6 januari 2019

KROKUSVAKANTIE 2019
zondag 24 februari 2019 -
zondag 3 maart 2019

PASEN 2019

zondag 21 april 2019 -
maandag 22 april 2019

KONINGSDAG 2019
zaterdag 27 april 2019

MEIVAKANTIE 2019

Dans, Musical, Muziek
& Jeugdtheater:

zondag 21 april 2019 -
zondag 5 mei 2019


Digitale Media, Fotografie
& Theater (volw.):

zondag 28 april 2019 -
zondag 5 mei 2019

HEMELVAART 2019
donderdag 30 mei 2019

PINKSTEREN 2019
zondag 9 juni 2019 -
maandag 10 juni 2019

ZOMERVAKANTIE 2019
zondag 21 juli 2019 -
zondag 1 september 2019